Timelapse: Flotte lysende natskyer over Sønderjylland


Video: Timelapse af lysende natskyer over Sønderjylland natten til den 14/7 2016

Natten til 14. juli kunne man i en af de få klare sommeraftener se det helt fantastiske fænomen lysende natskyer.

Jeg var på vej hjem fra aftenvagt i Odense – og ser ved midnatstid de lysende natskyer på himlen mod nord. Skynder mig hjem efter mit kamera og finder et sted med fri udsigt til de lysende natskyer.

Ud over en uventet oplevelse på en halvkølig aften – så tog jeg en serie af billeder med tre sekunders mellemrum, som tilsammen har givet anledning til den timelapse du kan se ovenfor.

Lysende natskyer er udelukkende et sommerfænomen – og kan kun ses på vore breddegrader…

Lysende natskyer

Det man ser er solen, der skinner ind på skyer helt oppe i ca. 80 kilometers højde i den del af atmosfæren, der hedder mesosfæren.

Om sommeren er temperaturen i den højde ekstremt kold i de polare egne, hvor der er -100 til -150 grader. Og netop de ekstremt lave temperaturer dannes skyerne, som består af bittesmå iskrystaller.

Skyerne består kun i ganske få timer ad gangen, da de små iskrystallerne enten falder fra den kolde mesosfære og ned i varmere underliggende områder i atmosfæren eller tranporteres mod syd. Begge dele fører til at iskrystallerne fordamper.

Man kan kun se skyerne på vore breddegrader – mellem 50 grader nord og 60 grader nord. I de polare egne er det for lyst til at se skyerne – mens de fra vore breddegrader er oplyst af solen – mens solen er gået ned og ikke længere kan ses fra jordoverfladen.

Længere mod syd findes skyerne ikke.

Vil man selv ud at se lysende natskyer, så er det oftest muligt lige efter solnedgang – men natten til den 14. juli kunne man se de lysende natskyer stort set hele natten.

På engelsk hedder skyerne noctilucent clouds.

Share

1 Response

  1. News siger:

    Super nyhed! 😀 Tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *